Degerö lågstadieskola

Skolan vid havet

Potatisodling och samarbete med Stadin puutarhuri

Potatisodling i åk 6 (och i åk 5)

På fredagen den 25.5 gick vi och odla ekologisk potatis med bonden Jan Liesaho som har ett företag, Stadin puutarhuri. Det tog ungefär 45 minuter att sätta potatisarna i marken. På sommarlovet var det jättetorrt så vi visste inte om dom skulle växa alls.

Jan berättade om hur vi ska sätta potatisen

Här sätter vi potatis och några dansar regndans

Den 22.8 gick vi tillbaka till bonden. Vi fick handskar och spadar av och sedan berättade han att om det finns en växt som kommer ut från marken så då vet man att det har vuxit potatisar. Man kunde använda en grep. Vi började gräva och vi hittade 23 potatisar av en växt. Vi lyfte potatisarna den 22.8 och det blev ungefär 3 fulla lådor av potatisar. Alla fick ta ungefär tio potatisar och när jag åt dem hemma var de väldigt goda.

Potatisskörden

Mata hönsen och känna igen rotfrukter och grönsaker

Hönsen tycker jättemycket om sniglar och snäckor och vi fick i uppgift att söka mat åt hönsen på vägen till bonden. Sedan då gick vi till bonden plockade vi sniglar och snäckor. När vi var fram så gav vi snäckorna och sniglarna till hönorna och kycklingarna.

På vägen plockar vi med oss sniglar och snäckor

Elevernas fynd

Hönsen fick sniglar och snäckor

Sen tog bonden ut alla möjliga grönsaker och sen måste vi gissa vad for grönsak en var. Sen gick vi tillbaka till skolan och satt potatisarna på bordet och sen fortsatte vi skoldagen som vanligt. 

Jan frågade oss elever om vi känner igen grönsaker och rotfrukter

Text: Cecilia, Lukas, Viktor och Emilia

Bild: Camilla

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 Degerö lågstadieskola

Tema av Anders Norén